Pearl Jam - Do the Evolution

 

  A Pearl Jam Do The Evolution című száma (1998 / Yield), és a hozzá készült animációs videoklip (melynek készítésében Todd McFarlane /Spawn/, és Kevin Altieri /Batman: The animated series/ vállalt fontos szerepet) egy erőteljes kritikára épülő, kegyetlen evolúciós nézetet mutat be. A szöveg és a klip egymást serkentő előrehaladása egy egyoldalú világképet tár elénk, melybe belefulladnak az értékesnek számító folyamatok, és amelyben az ember a pusztítás és a nárcizmus szimbiózisaként definiálódik.

 

Címkék: rock evolúció klipp 1998 klip videoklip pearl jam music video todd mcfarlane videoklipp do the evolution yield szociáldarwinizmus 

Kéz Nélkül

Handlebars

 

Egy nyári hajnalon találkoztam először a Flobots zenekar Handlebars című nótájával valamelyik kétségbeejtően népszerű zenecsatornán. A klipp két egymással ellentétes fikcionális teret vázol fel a történet hátteréül, sőt véleményem szerint az események alaprendszeréül.

Címkék: rap klipp klip hip hop denver flobots handlebars 

Quimby - Androidő

    A Quimby zenekar 1999-es, Androidő című számához készített klippje érdekes relációban áll az alapjául szolgáló dallal és annak szövegével.

Címkék: nihil rock 90s klipp klip meta alter quimby alternative videoklip alternatív android music video androidő videoklipp memento mori 

The Trouble You're In

Az utolsó Jamie Winchester – Hrutka Róbert-klip két narratív sémát jelenít meg: az egyikben a közönséget látjuk az együttes szemszögéből, míg a másikban az együttest a  közönségéből. Boncolásunk fontos kérdése, vajon mennyire vagyunk megvezetve a film vágása által, valamint kapcsolódik-e a klip a szöveghez?

Címkék: koncert klipp klip alternative music video winchester jamie 

Retro retro - Tiga: (Far from) Home

Ha jól emlékszem, úgy tíz éve lehetett, hogy a zenei szaksajtó hozsannázva fogadta a Massive Attack egy snittes klipjét, ami szembement az akkori videós divattal. A kanadai Tiga (Far from) Home című dalának videóklipje, a keretezését leszámítva, szintén vágás nélkül készült - viszont hihetetlen intellektuális csavar van benne. Nosztalgikusoknak kötelező! 

Címkék: retro klipp klip szintipop nyolcvanas évek ötvenes évek egy snitt 

"Over and Done"

A közhelyek közhelyévé vált mostanra az egyre gyorsuló világban érzelmileg kiszolgáltatott ember alakja, s erős kétségeink  támadnak ha egy klip hátterében első ránézésre ezt a koncepciót fedezzük fel. Mégis pont eme első benyomásra történő ellenérzések miatt szeretném megmutatni, hogy egy klip hatásmechanizmusa révén hogyan használhatja fel ezeket a közhelyeket úgy, hogy mindvégig megőrizze eredetiségét s ugyanakkor érthetőségét és nyíltságát.

Címkék: közhely klipp klip szintipop hirst music video darkwave deine lakaien over and done