Kéz Nélkül

Handlebars

 

Egy nyári hajnalon találkoztam először a Flobots zenekar Handlebars című nótájával valamelyik kétségbeejtően népszerű zenecsatornán. A klipp két egymással ellentétes fikcionális teret vázol fel a történet hátteréül, sőt véleményem szerint az események alaprendszeréül.

Az egyik oldalon a vállatok embertelen és profitorientált világát találjuk, míg a másikon az utca népének elszegényedett de korántsem reményvesztett, színes és a másik fél által kihasznált terével szembesülünk. A terek demagóg módon ki vannak sarkosítva, mintegy az igazság és hazugság, emberségesség ésembertelenség tengelyén feszülnek egymásnak.A dalszöveg végig E/1 -személyű és ezzel kissé zavarba is jövünk, hisz a videón két fiút látunk kik hasonlóan tehetségesek, akár még kéz nélkül is tudnak biciklizni, de a fenti képlet segítségével feltárt tér különböző feleinek pályáit járják be.

A klipp készítői saját bevallásuk szerint ezzel arra akartak utalni, hogy az ember használhatja egyaránt rossz és jó dolgokra is kreativitását, képességeit.E cseppet sem közhelyszerű bölcsesség feldolgozása után azonban mégis maradt bennem valamiféle hiányérzet, kellemetlen érzés.A két ifjú titán folyamatosan kommunikál egymással, reflektálnak a másik tetteire, az azok által előidézett állapotokra. Egységet alkotnak, harmóniát. Nem kettő,hanem tulajdonképpen egy szereplőnk van, maga az Ember, aki igyekszik valamiféle etikai értékrendet felállítani s az alapján cselekedni, aki félti szabadságát,melyről azt hiszi hogy szabadság, aki fogcsikorgatva vallja hogy neki a döntései igenis döntések, méghozzá a sajátjai és mindenképpen megpróbálja ennek valóságát a saját nyelvi és szemiotikai rendszerén belül újra és újra igazolni, ezáltal saját magát, identitását megerősíteni.

Hátrébb húzódik akárcsak a klipp nézője és rendszert akar látni, ítéletet alkotni.Képtelen feldolgozni az okok és okozatok hálójába való zártságát, azt, hogy lénye nagyrészt tőle független konfigurációk által működik és értelmez, hogy van benne valami amit nem uralhat és nem észlelhet.

A klipp önmagát érvényteleníti meglátásom szerint ,a jellem alakulását önkéntelenül is az empirikus tudásnak alárendelve, a szabad akaratot mintegy degradálva.

 

Címkék: rap klipp klip hip hop denver flobots handlebars 

A bejegyzés trackback címe:

https://videoklipp.blog.hu/api/trackback/id/tr78964160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.