The Trouble You're In

Az utolsó Jamie Winchester – Hrutka Róbert-klip két narratív sémát jelenít meg: az egyikben a közönséget látjuk az együttes szemszögéből, míg a másikban az együttest a  közönségéből. Boncolásunk fontos kérdése, vajon mennyire vagyunk megvezetve a film vágása által, valamint kapcsolódik-e a klip a szöveghez?

A számon nem is érdemes sokáig időznünk: kellemes riffek, lazulásról, bulizásról, fiatalságról szóló dalszöveg. A szituáció, ha nem is szó szerint, de minőségében hasonlít a szövegéhez: Carpe diem, élvezd az életet, próbálj kilépni a mindennapok stresszéből, idegeskedéséből, lazulj. Ennél sokkal érdekesebb lehet, hogy mit látunk, mit láttatnak velünk?

A klipben a felvételek két napszakban készültek: egyes képek késő délután, mások estefelé kerültek rögzítésre. Filmes formanyelv szempontjából a gyors vágások, rántott svenkek, valamint gyorsítások teszik izgalmassá a képi világot. (Van néhány homályos fókuszból élesedő kép is, amik lehet, hogy a részegség jeleit próbálják filmre vinni? :)) Könnyen észlelhető még az is, hogy feltűnően sok, dekoratív hölgyet jelenít meg közelik alkalmazásával a zenés videó, a közönséget mutatva. Az együttes férfi tagjain kívül még négy hím jelenik meg, egy csókolózó, egy söröspohár emelő, egy kiabáló és egy ugráló. Úgy tűnik, a közönséget az együttes szemével látjuk, míg a bandát a közönség szemével. A zenészek nézőpontja egyértelműen nem a férfiakra van kihegyezve, inkább szép fiatal lányokat kutatja tekintetük.

Úgy néz ki, hogy a klipp látványával leginkább a férfiak tudnak azonosulni, a nők számára semmilyen érdekesség nem marad. A valós életben is sokszor a férfiaknál van a megfigyelés hatalma, míg a nők csak, mint állóképek, az ámulat és a bámulat tárgyai. A klipp ezért mondható ideologikusnak is, hiszen tovább erősíti, táplálja a férfi-nő szerepekről kialakult képet.

Címkék: koncert klipp klip alternative music video winchester jamie 

A bejegyzés trackback címe:

https://videoklipp.blog.hu/api/trackback/id/tr44742771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lazer 2009.06.10. 13:42:05

Kár, hogy feloszlottak. Pedig voltak jó pillanataik...